Asigurarea auto obligatorie

 

Asigurarea auto obligatorie este important deoarece ofera despagubire in cazul unui accident, unde se produc avarii materiale, vatamari corporale sau si deces. Asigurarea auto obligatorie este cunoscuta sub denumirea de asigurare auto RCA.

Despre asigurarea auto obligatorie

Asigurarea obligatorie trebuie incheiata de catre persoanele fizice si juridice, pentru a proteja autoturismul avariat din vina proprie, deoarece polita de asigurare RCA nu despagubeste pagubele masinii proprie, indiferent din vina cui s-au produs avariile. Tocmai aceasta este motivul pentru care asigurarea RCA este avantajos pentru toti soferii, indiferent ca produc un accident sau pur si simplu sufera daune. Aceasta este diferenta dintre asigurarea RCA si Casco, care protejeaza masina proprie.

O astfel de asigurare ofera despagubire in caz de daune materiale, in caz de vatamare corporala pasageri sau in caz de deces.

Cand si cum trebuie incheiata asigurarea auto obligatorie?

Indiferent ca va achizitionati un autoturism nou sau din mana a doua, este recomandat sa incheiati imediat o polita de asigurare obligatorie.

Aveti sansa de a semna un contract de asigurari pe 6 ori pe 12 luni, la o societate de asigurare sau la un broker de asigurari. Inca din prima ora o sa fie valabila asigurarea si va expira doar la ultima ora a datei mentionate in contract.

Ce se intampla daca nu incheiati polita de asigurari auto obligatorie?

In cazul in care nu aveti incheiata un contract de asigurare obligatorie si produceti un accident, va trebui sa suportati singur cheltuielile si sa despagubiti soferul a carei masina a fost avariata. De asemenea daca nu aveti incheiata o polita de asigurari, veti putea fi amendat si vi se vor retine certificatul de inmatriculare.

Cum se calculeaza prima pentru asigurarea auto obligatorie?

La calcularea asigurarii auto se iau in considerare urmatoarele aspecte:

  • varsta soferului

  • tipul masinii

  • marca masinii

  • cilindrele autoturismului

 

Share this Post

 

Related Posts